Átadták a Világörökségi Bormúzeumot
2015. november 19. írta: TTHE

Átadták a Világörökségi Bormúzeumot

Interaktív látogatóközponttal gyarapodott Tokaj

Több mint 600 millió forintból, nagyrészt hazai és uniós forrásokból alakítottak ki Világörökségi Bormúzeumot Tokajban. Egy régi romos serház felújításával a város kulturális negyedének utolsó üteme is elkészült.

- A Világörökségi Bormúzeummal egy tudatos és átgondolt fejlesztés utolsó ütemét zárjuk le – ezt Posta György Tokaj polgármestere mondta az intézmény átadó ünnepségén. - Elődöm, Májer János polgármester úr az akkori képviselőtestülettel azt tervezte el, hogy kialakítja a kultúrnegyedet Tokajban. Ennek az első lépése az egykori zsinagóga Kulturális és Konferenciaközponttá alakítása volt, a második a zöldmezős beruházásként megépült Paulay Ede Színház. A harmadik ütem a Világörökségi Bormúzeum, erre a három épületre több mint 2 milliárd forintot költhetett a város a magyar állam és európai uniós források felhasználásával – tette hozzá a városvezető.

A munkálatokat tavaly áprilisban kezdték meg Tokajban, eredetileg 588 millió forintot költöttek volna a felújításra és a tárlatra. A költségvetés azonban módosult, mert a főépülethez közvetlenül kapcsolódó melléképület egy részének felújítását is sikerült megvalósítanunk, ehhez 50 millió forint pluszforrást igényeltek.

- A mai ünnepi alkalom egy adósságtörlesztés is – emelte ki Hoppál Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára. – A világörökségi területek bemutatása az ország több érintet pontján már elkészültek, Tokaj-Hegyalján eddig nem volt ilyen látható. Ezért a mai nap mérföldkő, ami az egész világ számára megmutatja a modern muzeológia eszközeinek igénybevételével, hogy milyen kincs van itt Hegyalján – tette hozzá.

A Világörökségi Bormúzeum négyszintes épületében számos kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők. A hagyományos tárlatok mellett olyan újításokat is alkalmaztak, mint a kerékpáros- vagy az autós Hegyalja túra, vagy a léghajózás Tokaj fölött.

A bejegyzés trackback címe:

https://visittokaj.blog.hu/api/trackback/id/tr968090484
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása