12+1 téli, nem csak boros program Tokaj-Hegyalján
2016. november 14. írta: TTHE

12+1 téli, nem csak boros program Tokaj-Hegyalján

tavaszt_varva-w.jpgFotó: Zima Sándor

Ajándékvásárlás, sütés, főzés, rohanás... Sajnos ez jellemzi manapság a karácsonyi készülődést. Ebben az ajánlóban mutatunk néhány olyan - nem csak boros - Tokaj-Hegyaljai programot, amellyel felkészítheted a lelkedet az ünnepre.

Ajándékozz élményt karácsonyra! | DECEMBER - JANUÁR

A Karácsony közeledtével egy egyedi és személyes ajándékötlettel készültünk a finom borok és Tokaj-Hegyalja kedvelői részére. Csodás ajándékutalványokat állítottunk össze, amelyekkel egy-egy élményt: mádi kirándulást, vagy pincelátogatást és borkóstolót ajándékozhatsz szeretteidnek! Az utalványok névre szólók, és egy személyes üzenettel még egyedibbé tehetők.

Taille borünnep / Borlovagok avatása | NOVEMBER 18-20.

A Taille Borlovagrend legújabb tagjait avatjuk fel november 19-én. Új tagunk lesz Herczeg Flóra énekesnő, aki az esti lovagi lakoma után koncertet is ad; a települések közötti össze-fogás jegyében a Taille Borlovagrend palástja kerül Mészáros László, a Disznókő Szőlőbirtok (Mezőzombor) birtokigazgatójának vállára, valamint Kiss Lászlót, az Észak-Magyarország napilap és portál főszerkesztőjét is új borlovagként köszönthetjük. A borünnep helyszíne az Oroszlános Borvendéglő és Borhotel.

Készíts szappant ajándékba! | NOVEMBER 19.

A Zelka Szappanmanufaktúra alapítója, Budaházy Tünde szakmai vezetésével készítheted el lépésről-lépésre saját szappanodat Tolcsván, a Helia-D Herbakastélyban. A szappanok előállításakor ötvözzük a régi korok tudását és a modern technika nyújtotta lehetőségeket, így megismered a mai szappanfőzés minden titkát.

A Mikulás hajója Tokajban | NOVEMBER 25-27. és DECEMBER 2-4.

Egy órás hajókirándulásra indulunk az ünnepi alkalomra feldíszített Hegyalja motorossal egy vidám mesevilágba a Tiszán és a Bodrogon. A hajón nem mással, mint a Mikulással és krampuszaival találkozhatunk, akik minden gyermeknek ajándékkal kedveskednek.

mikulshajo.jpg

Adventi herbakoszorú-készítés | NOVEMBER 26.

Szeretnéd egy illatos, gyógyító koszorúval várni a Karácsony eljöttét? Szépségkertünk és a tolcsvai erdők-mezők gyógynövényeivel, a Mézeshuta illatos méhviasz-gyertyáival szőlővenyige alapra készítheted el egyedi, tokaji adventi herbakszorúdat.

Didergő - a vidéki tél hangulatával | DECEMBER 3.

A Tokaji Borvidéken van egy csodálatos település. Felszínen és az alatt megannyi kinccsel és értékkel. Körbe fonva erdővel, mezővel, szőlőtőkékkel. A legfontosabb mégis az, ami ezekben lakozik. Az itt lakók és mindennapos szokásaik.
Itt hajnalban a kakas még kukorékol, majd lassan kigyulladnak a fények a házak ablakaiban. A templom tornyából hallani a harang kondulását.
Itt még előfordul, hogy szombat hajnalban a disznó visítására ébredünk. Néha még látni családokat esténként egymáshoz összejárni. Vasárnaponként még érezni a frissen sült sütemény illatát, látni kiöltözött embereket a templom bejáratánál….

Pig/nik, avagy disznóvágás a Belmondo zenekarral | DECEMBER 10.

A nap, amikor a Belmondo együttes feldolgozás-zenekarrá avanzsál! Csak most nem dalokat, hanem egy malacot fognak feldolgozni. Egy igazi hagyományőrző disznóvágás a Tokaj-hegyaljai Tállyán, rakkendrollal-borral-pálinkával! Tor-vacsora, kolbásztöltés, malacszelfi, töpörtyű szépségverseny és minden, ami ilyenkor dukál. A nap csúcspontja pedig egy hamisítatlan, szombat esti Belmondo koncert lesz.

További disznótoros programok

 

Adventi készülődés a Karádi-Berger Borászatban | DECEMBER 10.

Mindenki ismeri a nagyvárosok adventi forgatagát, árusok, díszek, fények, forralt bor és óriási tömeg mindenhol. De hogy néz ki az adventi készülődés egy zempléni kis faluban, egy tokaji borászatban?
Tömegekre itt nem számítunk, inkább egy jókedvű baráti társaságra, de lesz forralt bor, finom falatok, mézeskalácssütés, sült gesztenye és természetesen tokaji borok...

Tállyai BorBár - Belmondo | DECEMBER 10.

A Tállyai BorBár egy, a borok, a művészetek és a helyi borkultúra iránt elkötelezett, lelkes Tokaj-hegyaljai közösség szerelemgyermeke; egy borkóstolóval egybekötött kulturális programsorozat, melynek keretében történelmi helyszínen, egyedi körítésben kapnak különleges bemutatkozási lehetőséget a helyi és környékbeli borászok, kortárs művészeti és zenei produkciókkal kísérve. A Tállyai BorBár decemberi vendége a 10 éves Belmondo zenekar lesz...

Melyiket a kilenc közül? - a Múzsák Társulat előadása | DECEMBER 18.

December 24-én történt Pest városában, hogy egy szegény, kilenc gyermekes özvegy csizmadia mester különös ajánlatot kapott. Pedig ő csak gyermekei vidámságára, csöndre, békére, megrendelésekre vágyott - némi aggodalommal a szívében, hogyan ad enni nap mint nap a sok gyereknek... Igazi szép családi előadást láthatunk zenével, átéléssel, ünnepi hangulattal Tokajban, a Paulay Ede Színházban.

Adventi forgatag Tokajban | DECEMBER 18.

December 18-án, vasárnap különösen érdemes felkeresni Hegyalja fővárosát, hiszen a megszokott és egyedülálló hangulaton túl ünnepi díszbe öltözve várja Tokaj a látogatókat.
Forralt bor, sült gesztenye, mézeskalács, adventi vásár, gyertyagyújtás és családi színház szerepel kínálatban. 11 órától – a Paulay Ede Színházban – a Múzsák Társulat Jókai Mór elbeszélését, a Melyiket a kilenc közül? c. megható karácsonyi történetét viszi színpadra. A Jézus Szíve római katolikus templomban 17 órától mise, ezt követően Tokaj Város Vegyeskara várja az érdeklődőket. A Főtéren az adventi forgatagban kézművesek, borászok és ünnepi ételek teszik teljessé a készülődést.

Varázslatos hangulat, egyedi élmények - HOLDVÖLGY borkóstoló pinceséta | DECEMBER 27-30.

Felejthetetlen élményt nyújtó borkóstoló sétára hívja Önt Mádra, a HOLDVÖLGY borászat ötszáz éves, történelmi pincerendszere, amely 2016-ban elnyerte a „Vince Awards – Legjobb Pincelátogatás” díját. Mád legkiterjedtebb, csaknem 2 km hosszú, három szintes pincerendszerében térképpel a kézben, egy kalandos, föld alatti kincskereső séta során lehet megkeresni és megkóstolni a HOLDVÖLGY legszebb száraz és édes tokaji borkülönlegességeit, köztük a rangos nemzetközi és hazai borversenyek aranyérmes tételeit.  

Vince-napi szőlő- és borszentelés | JANUÁR 21.

Hatodik éve annak, hogy az Vince-napi szőlőszenteléssel nyitják évet Tokajban. A világörökségi borvidék eddig szőlőszenteléssel és az újbor megáldásával ünnepelte Vince napját, most  már évindító gasztronómiai programot is szerveznek. 2017. január 21-én, szombaton disznótorosra várják a vendégeket Tokajba, a hagyományoknak pedig a történelmi egyházak szőlő- és borszentelésével tesznek eleget. Ilyenkor a helyi termelők újborát az áldás után meg is kóstolhatja a közönség, az előző évi termésből lett nedűnek tehát ez a premiere.

A bejegyzés trackback címe:

https://visittokaj.blog.hu/api/trackback/id/tr2711947597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása