Hideg téli esték forró itala, a forralt bor
2015. december 07. írta: TTHE

Hideg téli esték forró itala, a forralt bor

A forralt bor jellemzően a téli időszakban fogyasztott, bor alapú, fűszeres meleg ital. Fehér és vörös borból egyaránt készítik. Cukorral, mézzel egzotikus fűszerekkel édesítik. Ezek alapvetően: szegfűszeg, fahéj, koriander és az ínyencek gyömbérrel, borssal tovább fokozzák az élményeket. Vásárokon és egyéb rendezvényeken a nagy mennyiségű bor ízesítéséhez eszenciát használnak.

Kialakulása ahhoz köthető, hogy a régi időkben a bor gyakran megsavanyodott, így forralással, és fűszerek, illetve méz hozzáadásával újra fogyaszthatóvá tették.

Típusai

  • a klasszikus forralt bor
  • a pikáns és gyógyító forralt bor
  • gyümölcsös forralt bor
  • aszalt gyümölcsös forralt bor
  • az „igazán” alkoholos forralt bor

A forralt bor egy speciális fajtája a glögg, ezt az északi területek országaiban fogyasztják. Itt a vörösborhoz ízesítésként cukrot, szegfűszeget, és fahéjat adnak. Újabban Magyarországon is elterjedt, az érdeklődő a Svédországból érkezett termékeket forgalmazó áruházakban juthat hozzá.

Az ősi forralt bor, a hypocrace úgy készült, hogy a cukrozott bort mozsárban durván megtört fűszerekre - szegfűszeg, gyömbér fahéj, hosszú bors, kardamom - öntötték és ázni hagyták egy éjszakát-napot. Nem forralták, és egyesek illóolajos ízesítéssel csaltak.

Vannak, akik a fehér, vannak, akik a vörösborból készült italra esküsznek. Jamie Oliver tuti receptje citrusokkal, szerecsendióval és vaníliával készül: A citrusokat meghámozza, és a cukorral, a mandarin levével, a fűszerekkel - a csillagánizs kivételével- együtt egy lábosba rakja, amelyet annyi borral önt fel, hogy az ellepje. Felforralja, majd addig -4-5- perc- főzi, hogy szirup legyen belőle. Ekkor önti hozzá a többi bort és a csillagánizst, majd összemelegíti és tálalja.

Gordon Ramsay felmelegít egy üveg vörösbort. 14 darab zöldkardamomot, egy csipet szegfűszeget, két egész csillagánizst, egy egész fahéjrudat, egy egész szétlapított és feldarabolt citromfüvet, egy egész narancs héját, a felszeletelt narancsot, egy evőkanál cukrot, kb hüvelykujjnyi gyömbért darabokban dob bele, és elkeveri. 4-5 percig melegíti, de nem forralja, sőt, kifejezetten tiltja. A lényeg: fél-fél marék paradiót, mandulát, diót és mogyorót, pisztáciát szór egy serpenyőbe, sózza, fél-fél teáskanál fűszerpaprikával és cayenne borssal fűszerezi, és szárazon megpirítja őket. A végén egy ág rozmaring leveleit is hozzákeveri. A forralt bort a magokkal tálalja (mármint nem összekeverve, hanem egymás mellett).

A bejegyzés trackback címe:

https://visittokaj.blog.hu/api/trackback/id/tr468145248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása