Vince-napi szőlő- és borszentelés
2015. december 17. írta: TTHE

Vince-napi szőlő- és borszentelés

Villányi hagyomány Tokaj-Hegyalján is megállja a helyét...

Bár eredetileg a Villányi borvidékhez közeli Drávaszögből terjedt el a Vince-nap hagyománya a szőlősgazdák körében, pár éve Tokaj-Hegyalján is meghonosították az évkezdő programot. 2016 januárjában egy kisebb fesztivált szerveznek Vince-nap köré a borvidék névadó településén.

Ötödik éve annak, hogy az évet Vince-napi szőlőszenteléssel nyitják Tokajban. A világörökségi borvidék eddig szőlőszenteléssel és az újbor megáldásával ünnepelte Vince-napját, most a tervek szerint már évindító gasztronómiai programot is szerveznek. 2016. január 23-án, szombaton disznótorosra várják a vendégeket Tokajba, a hagyományoknak pedig a történelmi egyházak szőlő- és borszentelésével tesznek eleget. Ilyenkor a helyi termelők újborát az áldás után meg is kóstolhatja a közönség, az előző évi termésből lett nedűnek tehát ez a premiere.

Vince napjának hagyománya eredetileg a Villányi borvidékhez kötődik, Tokajban a helyi TDM, az Európai Borlovagrend tokaji legátusa valamint a Kulturális és Konferenciaközpont a borászokkal összefogva hívta életre a napot.

Hegyalján inkább Szent Orbán kultuszát tartják tiszteletben, a 222 és 230 között uralkodó pápa (ő volt a tizenhetedik egyházfő) csontereklyéit a monoki római katolikus templomban őrzik. A hiteles történelem szerint Andrássy gróf 1771-ben járt Rómában XIV. Kelemen pápánál. Ekkor került szóba tokaji aszú iszogatása közben, hogy a már akkor is neves magyar borvidéken nem minden évben terem aszú készítésére alkalmas szőlőt, és hogy a tavaszi fagyok milyen nagy károkat okoznak. Állítólag ekkor ajándékozta az egyházfő a magyar grófnak Szent Orbán teljes ereklyéjét, amit Elzászból szállították Monokra Andrássy akkor épült kápolnájába. Az ajándékozási okirat névre szóló és hiteles.

Vince napja valójában termésjósló hagyomány annak ellenére, hogy Szent Vince a francia és német vincellérek, a borkereskedők és a vigneroni szőlőhegyek védőszentje. Január 22-én a gazdák a „vincevesszőből” és az aznapi időjárásból jósolták meg a szüret gazdagságát.

A vesszőket otthonukba vázába tették és megvárták, hogy kihajtson. Ha sok rügy volt rajta, akkor bőséges termést jósoltak. A nap időjárásnak is jelentése volt, napos idő esetén szintén jó bortermést reméltek őszre. Innen ered a regula is: „Ha fénylik Vince, megtelik a pince. Ha csepeg, csurog, kevés lesz borod.”

A Vince-napi borral kapcsolatos néphiedelemnek névmitológiai háttere is van a kutatások szerint a vinum („bor”) szóval való rokon hangzás révén.

A bejegyzés trackback címe:

https://visittokaj.blog.hu/api/trackback/id/tr268090500
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása